MuConsult onderzocht in opdracht van het CROW, samen met de bureaus 4Cast en Significance, de langetermijneffecten (2040) van COVID-19 op de mobiliteit en de gevolgen voor bereikbaarheids- en mobiliteitsopgaven. De effecten zijn naast een trendmatige ontwikkeling zónder corona – business as usual – gelegd.
Hoe onze bereikbaarheid en mobiliteit zich de komende jaren gaan ontwikkelen, is natuurlijk hoogst onzeker. Daarom maakten we gebruik van een aantal verhaallijnen die mogelijke toekomsten beschrijven als gevolg van Corona. Zo zou er blijvende aandacht voor de gezondheid kunnen zijn, zowel fysiek door de anderhalvemetersamenleving als mentaal, met grote aandacht voor kleinschalige sociale verbanden. Ook kan sprake zijn van een vergaande ontwikkeling in de technologie, met een maximaal gebruik van de geboden mogelijkheden in het werk, onderwijs, winkelen en in de vrije tijd. En met nieuwe vervoerdiensten zoals deelauto’s en -fietsen, MaaS. Deels door technische mogelijkheden en deels door de aandacht voor gezondheid kan daarbij sprake zijn van een grotere ruimtelijke spreiding van huishoudens en een deel van de werkgelegenheid.
Thuiswerken
Ten opzichte van ‘business as usual’ zal het thuiswerken in elk van de verhaallijnen toenemen. Dit komt door een groei van het aantal thuiswerkenden en door een toename van het aantal thuiswerkdagen. Ook in het onderwijs en het winkelen kan sprake zijn van extra besparingen in de mobiliteit, omdat er meer online zal gebeuren. Het meer thuiswerken gaat op langere termijn wel samen met toename van de gemiddelde verplaatsingsafstanden toenemen. In elk van de verhaallijnen is sprake van een bijkomend effect op de aantrekkelijkheid van het ov. Afhankelijk van de verhaallijn wordt de trein en bus-tram-metro blijvend minder aantrekkelijk voor reizigers. Ook het vliegen loopt terug; met name voor zakelijke motieven.
Het gaat om een breed opgezet onderzoek waarbij zowel aandacht is besteed aan nationale als regionale mobiliteitsontwikkelingen. Het rapport van het CROW is hier te downloaden.