Contact
MuConsult B.V.
Utrechtseweg 24,
3811 NB Amersfoort
T: (033) 465 50 54
Email: info@muconsult.nl
In 2022 zijn we gestart met de verduurzaming van ons bedrijf door onze CO2-footprint te bepalen. Daarna kozen we maatregelen om te nemen om ons energieverbruik te verlagen. In het maken van onze plannen trekken we samen op met onze zusterbedrijven Panteia en Revnext.
CO2-prestatieladder
De CO2-prestatieladder is een managementsysteem – bestaande uit 5 niveaus – dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van de CO2-uitstoot. We hebben in 2022 niveau 3 van de CO2-prestatieladder behaald. Dit niveau is gericht op de CO2-uitstoot van de eigen bedrijfsvoering. Dit gaat zowel over de directe uitstoot (scope 1) zoals aardgasverbruik als over de indirecte uitstoot (scope 2) zoals de uitstoot die ontstaat bij het opwekken van de elektriciteit die wij verbruiken.
Dit jaar gaan we voor niveau 5 van de CO2-prestatieladder. Dit doen we door te onderzoeken of er ook in onze keten CO2-uitstoot gereduceerd kan worden. Deze uitstoot behoort tot de zogenaamde scope 3 en bevat onder andere woon-werkverkeer en aangekochte goederen en diensten.
Onze CO2-voetafdruk
Elk half jaar monitoren we onze CO2-voetafdruk. In de eerste helft van 2024 stootten we ongeveer 19 ton CO2 uit (scope 1 en 2). Dit is vergelijkbaar met onze uitstoot in de eerste helft van 2023*. Als we kijken naar de voortgang in CO2-emissies sinds 2021 dan zien we dat we 21% meer uitstoten door aardgasverbruik, 28% minder door elektriciteitsgebruik en 22% meer door zakelijk vervoer. In totaal stoten we nu 15% meer uit. Het totale energiegebruik is met 9% toegenomen.
* Een preciezere vergelijking is alleen mogelijk op gehele jaren o.b.v. de jaarrekening van gas en elektriciteit.
Dit jaar hebben we voor het eerst ook een inschatting gemaakt van de scope 3 emissies. Voor Panteia, Revnext en MuConsult samen is dit ongeveer 1.309 ton CO2 per jaar (2023) bestaande uit aangekochte goederen en diensten (1.268 ton) en woon-werkverkeer (41 ton).
Welke maatregelen nemen we?
We nemen een aantal maatregelen om onze CO2-uitstoot verder te verminderen:
- We benaderen onze verhuurders om besparingsmogelijkheden te bespreken, zoals het isoleren van de kantoren en inkopen van groen gas en groene stroom.
- Bij vervanging van verlichting hebben we LED toegepast.
- We hebben de verlichting op de toiletten aangesloten op bewegingssensoren.
- In overleg met opdrachtgevers blijven we gebruik maken van online meetings. Zo besparen we op zakelijke kilometers.
- Wil een opdrachtgever fysiek bijeenkomen? Dan reizen we waar mogelijk met de fiets en het openbaar vervoer.
- Bij het verstrekken van ICT-apparatuur aan nieuwe medewerkers passen we diverse maatregelen toe die zorgen voor een langere levensduur en zuiniger gebruik.
Bekijk hier het volledige overzicht van maatregelen voor MuConsult, Panteia en Revnext samen.
Wat willen we bereiken?
Voor ons CO2 reductie beleid hebben we doelstellingen geformuleerd voor MuConsult, Panteia en Revnext samen.
Binnen scope 1 en 2 willen we bereiken dat we in 2027 25% minder CO2 uitstoten per euro omzet dan in het jaar 2021. Deze doelstelling is ambitieus omdat ze is vastgesteld ten opzichte van coronajaar 2021, maar nog wel haalbaar als we de besparingsmogelijkheden in samenwerking met onze verhuurder weten te realiseren.
Binnen scope 3 hebben we gekeken naar het verstrekken van ICT-apparatuur aan nieuwe medewerkers. In deze keten willen we in 2027 bij minimaal 75% van de nieuwe medewerkers gebruik maken van minstens 1 CO2 reducerende maatregel uit deze lijst:
- Levensduur verlengen laptop en smartphones
- Toepassen Fairphone/ modulaire phone
- Toepassen Refurbised telefoon en laptop
- Bring your own device
- In gesprek met ICT leverancier over levensduur verlengende maatregelen
- Toepassen duurzame gebruikersinstellingen
- Energy Star label
Communicatie
We communiceren 2 keer per jaar over onze CO2-voetafdruk en de maatregelen die we nemen om die te verkleinen. Dit doen wij voor onze medewerkers per mail. Extern doen wij dit via onze eigen website.
Wij nemen deel aan Stichting Positieve Impact
Wij nemen deel aan Positive Impact.nu. Dit is een Platform om de duurzame transitie te versnellen. We doen actief mee aan bijeenkomsten waar bedrijven en overheden kennis en ervaring met elkaar delen over CO2-reductie. Daarnaast leveren we een bijdrage aan congressen en geven colleges aan studenten op het gebied van verduurzaming van personenmobiliteit en logistiek. Ons dagelijks werk bestaat uit advisering op dit gebied.
Gunningsvoordeel door CO2-prestatieladder certificaat
We zijn opgenomen in de Raamovereenkomst met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit raamcontract vereist een CO2-prestatieladder certificaat. Onder dit raamcontract zijn diverse projecten uitgevoerd. Op basis van omzet betekende dit een CO2 footprint van het raamcontract van 77 ton CO2 in 2023.
Documenten
- Energiemanagement actieplan
- Ketenanalyse Panmuc Group IT hardware nieuwe werknemer
Certificaat
Zie https://www.co2-prestatieladder.nl/deelnemers/Panmuc_Group_B_V en ons certificaat.