Kosteneffectiviteitsanalyse (KEA) Slim Reizen maatregelen bij de renovatie van de Van Brienenoordbrug
Context
Volgens de oorspronkelijke planning zou aan de Van Brienenoordbrug in de zomers van 2026, 2027 en 2028 groot onderhoud worden uitgevoerd. De eerdere aanbesteding is afgebroken; Rijkswaterstaat werkt aan een nieuwe aanbesteding met een andere verdeling van de risico’s.
De onderhoudswerkzaamheden zorgen naar verwachting voor grote verkeershinder in de regio Rijnmond. Rijkswaterstaat wil die hinder zoveel mogelijk beperken en onderzoekt welke maatregelen daarbij helpen. MuConsult heeft een kosteneffectiviteitsanalyse (KEA) uitgevoerd op het pakket Slim Reizen-maatregelen van Rijkswaterstaat, dat reizigers stimuleert om anders te reizen of verkeersdrukte te vermijden.
Werkwijze
De KEA Slim Reizen Maatregelen Van Brienenoorgbrug is opgesteld als een stappenplan.
- We toetsten de aannames, uitgangspunten, kosten en verwachte effecten van de maatregelen aan de KEA-spelregels.
- We onderscheidden drie typen maatregelen: randvoorwaardelijke (noodzakelijke) maatregelen, basismaatregelen en maatregelen waarvan de positieve effecten en kosten tegen elkaar afgewogen moeten worden.
- We beoordeelden per maatregel het effect op de verkeersdrukte, op basis van doelgroepen en kengetallen.
- We berekenden hoe het totaalpakket bijdraagt aan het verminderen van de hinder.
- We bepaalden hoeveel reistijdverlies wordt voorkomen, tijdens de uitvoering van de werkzaamheden en door de lange termijn effecten van de maatregelen en welke maatschappelijke voordelen dat oplevert.
- We analyseerden de kosteneffectiviteit van het maatregelpakket, zowel tijdens de werkzaamheden als in de tien jaar daarna.
- We stelden aanbevelingen op voor optimalisatie van het effect van de kosteneffectiviteit van het maatregelpakket.
In het project evalueerden we op basis van interviews met betrokken projectleiders en enquêtes onder reizigers hoe de maatregelen werden uitgevoerd, hoe deelnemers de maatregelen gebruikten en ervoeren, en in hoeverre deze tot de gewenste gedragsverandering leidden. Daarnaast verkregen we met behulp van verkeersgegevens inzicht in het effect van het totaalpakket op de verkeersstromen in de regio en eventuele knelpunten daarin.
Resultaat
- Het maatregelenpakket dat is samengesteld helpt om de verkeershinder te beperken, maar lost de extra drukte door de werkzaamheden niet volledig op.
- De maatregelen zijn bewezen effectief, waardoor de analyse betrouwbare inzichten biedt in de kosteneffectiviteit.
- Op basis van eerdere ervaringen verwachten we dat weggebruikers de hinder als acceptabeler zullen ervaren.
Naast verkeershinder zijn er effecten op andere beleidsdoelen:
- Verkeersveiligheid: mogelijke gevolgen moeten nader onderzocht worden.
- Duurzaamheid: minder autokilometers door overstap naar fiets of OV, maar omleidingen zorgen juist voor extra autokilometers en uitstoot. Netto verwacht effect: een toename van emissies in de regio.
- Lange termijn: fiets- en OV-maatregelen hebben een blijvend positief effect op uitstootvermindering en bereikbaarheid.
Naar aanleiding van de resultaten hebben we een aantal aanbevelingen gedaan. Rijkswaterstaat maakt een eigen afweging om aanbevelingen wel of niet over te nemen.
Externe links
We wachten de nieuwe aanbesteding van de werkzaamheden af. Meer informatie over het vernieuwen en onderhoud van de Van Brienenoordbrug lees je hier.