Vijf jaar geleden begon Ramon Peters als onderzoeker bij MuConsult. En met veel plezier werkt Ramon nog steeds bij Mu. Want, zoals hij zelf zegt, “Het leukste aan werken bij Mu is de variatie aan verschillende onderwerpen waar we aan werken.”
“Ik kwam bij Mu binnen voor mijn afstudeeropdracht. Ik deed toen onderzoek naar de modellering van routekeuze verkeersmodellen. Destijds was dat in ons model de HOV-scanner. Nu noemen we het de VervoerWaardeVerkenner, want de inzet is breder dan alleen HOV”, legt Ramon uit. “Dat is een model waarmee we de effecten kunnen berekenen van maatregelen op het gebruik van het OV.”
Tramlijn 1
In de vijf jaar dat Ramon bij MuConsult werkt zijn de werkzaamheden een beetje verschoven. “Ik ben begonnen als onderzoeker bij het cluster Data en Modellen. Langzaam verschoven mijn werkzaamheden richting het werkveld van het OV-cluster. Mijn favoriete project uit de laatste vijf jaar is het onderzoek naar het versnellen van lijn 1. Dat was een mooie combinatie tussen data-onderzoek aan één kant en gesprekken aan de andere. We hebben haltetijden bekeken. Hoe lang rijdt een tram? Hoe lang staat hij stil en welke variatie zien we hierin? Daarnaast hebben we ook de trambestuurders gesproken. We hebben ook gesproken met wegbeheerders omdat we merkten dat de trams niet altijd prioriteit kregen bij verkeerslichten. Uiteindelijk is er zo een rijtje maatregelen genomen om de tramlijn te versnellen. Opvallend was hierbij de wisselwerking tussen het rijgedrag van de bestuurder en de aansturing vanuit het exploitatie beheer systeem (EBS). Een bestuurder wil niet te vroeg op de halte staan, want hij mag niet eerder dan de tijd van de dienstregeling vertrekken. Voor reizigers wekt wachten alleen het gevoel op dat de reis lang duurt. Als de bestuurder langzamer rijdt tussen haltes in, dan hoeft hij op de haltes minder lang stil te staan. Dan wordt het gevoelsmatig sneller voor de reiziger. Liever 23 km per uur rijden en niet stil staan, dan 25 en een halve minuut stilstaan op de halte. Deze langzamere reistijd wordt echter gebruikt om het EBS bij te stellen.”
Variatie
Ramon vindt variatie in werkzaamheden het interessantste aan zijn werk. “Ik vind het leuk om elke keer iets nieuws op te pakken. Bij mijn vorige werk hadden we projecten met een doorlooptijd van drie jaar en was elke dag hetzelfde. Daar vond ik geen voldoening meer in.” Ook tijdens de coronacrisis loopt het werk door. “We hebben extra werk gehad aan “studentenaanpakken” gehad. In Utrecht (USP) bijvoorbeeld hebben we gekeken naar in hoeverre studentenreisstromen passen in het OV. Nu mag maar 40% van het aantal studenten dat voorheen reisde maar in het OV. Samen met onderwijsinstellingen en grote werkgevers hebben we gekeken naar anders roosteren. Wij hadden hierin een controlerende taak. Hierdoor is de spitspiek afgevlakt.”